ΣΠΑΝΙΑ, ιδίως σε παιδιά με γνωστή καρδιοπάθεια.
- Σε ποιές καρδιακές παθήσεις;
- Πόνος στο θώρακα μπορεί να προκληθεί σε ερεθισμό της μεμβράνης που καλύπτει την καρδιά (περικαρδίτιδα) στα πλαίσια ιώσεων συνήθως, οι οποίες μπορεί να προσβάλλουν και το μυοκάρδιο (τον μυικό ιστό της καρδιάς που συστέλλεται- μυοκαρδίτιδα). Συνήθως τα παιδιά έχουν και άλλες εκδηλώσεις ιογενούς συνδρομής (βήχα, πυρετό, διάρροιες, εξανθήματα κτλ), ενώ ο πόνος είναι συχνά πλευριτικού τύπου (αλλάζει σε ένταση με κινήσεις, αναπνοή). Σπάνια η περικαρδίτιδα / μυοκαρδίτιδα οφείλεται σε άλλα αίτια (ρευματικά νοσήματα, μικροβια ή παράσιτα, νεοπλασίες κτλ)
- Ανωμαλίες στεφανιαίων αγγείων. Σε αντίθεση με τους ενήλικες στα παιδιά είναι σχεδόν ανύπαρκτη η στεφανιαία νόσος (στένωση των αγγείων που αιματώνουν την καρδιά-στεφανιαίων αγγείων- από αρτηριοσκλήρυνση).
- Σπάνια όμως τα στεφανιαία αγγεία μπορεί να προσβληθούν (σχηματισμός διογκώσεων- ανευρυσμάτων) από μια μορφή φλεγμονής των αγγείων-αγγειίτιδα- στη νόσο Kawasaki.
- Η νόσος αυτή προσβάλλει μικρά παιδιά (κάτω των 5 ετών συνήθως) ή και βρέφη, με υψηλό πυρετό, φαρυγγίτιδα με ερυθρά χείλη, επιπεφυκίτιδα (κόκκινα μάτια), εξάνθημα, διόγκωση λεμφαδένων στον τράχηλο, και οιδημα (πρήξιμο) των παλαμών και πελμάτων. Στο τέλος της νόσου υπάρχει απολέπιση (ξεφλούδισμα) του δέρματος στα άκρα.
- Ακόμα σπανιότερα, συγγενείς (εκ γενετής) ανωμαλίες έκφυσης των στεφανιαίων αγγείων μπορεί να προκαλέσουν τυπικό πόνο στηθάγχης σε κάθε ηλικία. Σημαντικότερη από αυτές είναι η ανώμαλη έκφυση (προέλευση) της αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας από την πνευμονική αρτηρία (Bland-White-Garland ή ALCAPA σύνδρομο). Η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί με διατατική μυοκαρδιοπάθεια στη νεογνική ηλικία ή και θάνατο εάν δεν διαγνωσθεί έγκαιρα. Σπάνια ασθενείς φθάνουν την ενήλικο ζωή, πάντα σε κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο.
- Αρρυθμίες. Συχνά το αίσθημα ταχυκαρδίας ή άρρυθμης καρδιακής λειτουργίας περιγράφεται από τα παιδιά ως ακαθόριστος πόνος στο θώρακα. Παράλληλα, ιδίως σε επεισόδια ταχυκαρδίας με μεγάλη διάρκεια, η αιμάτωση της καρδιάς επηρεάζεται, μπορεί να υπάρχει συνοδός συμφόρηση των πνευμόνων που συμβάλλουν στο αίσθημα δυσφορίας στο θώρακα. Προσεκτική λήψη ιστορικού σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, επιβεβαιώνει ότι η ταχυκαρδία - αρρυθμία προηγείται και ακολουθεί ο πόνος στο θώρακα.
- Συγγενείς καρδιοπάθειες και μυοκαρδιοπάθειες. Σοβαρές μορφές συγγενών καρδιοπαθειών (εκ γενετής ανωμαλιών σχηματισμού καρδιάς και αγγείων) ή μυοκαρδιοπάθειες (υπερτροφική, διατατική) , μπορεί να συνοδεύονται από θωρακικό πόνο- δυσφορία ιδίως κατά την άσκηση. Συνήθως τα παιδιά αυτά έχουν ήδη διαγνωσθεί, σπάνια όμως μπορεί η σοβαρή καρδιοπάθεια να μην έχει διαγνωσθεί και ο πόνος στο θώρακα να αποτελεί το πρώτο σύμτπωμα του παιδιού.
- Ανεύρυσμα αορτής, πρόπτωση μιτροειδούς. Σπάνια σε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά, αιφνίδιος πόνος στο θώρακα μπορεί να προκληθεί από ρήξη ανευρύσματος (διάτασης) της αορτής, ενώ παιδιά με σοβαρή πρόπτωση μιτροειδούς διαμαρτύρονται συχνά για πόνο στο θώρακα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αναγνώριση παιδιών με φαινότυπο (κλινική εμφάνιση) συνδρόμου Marfan, στα οποία πάντα πρέπει να γίνεται απεικόνιση της αορτής καθώς η ρήξη αορτής μπορεί να είναι η πρώτη εκδήλωση της νόσου.